Skip to main content
Energie techniek

Zonnepanelen

Offerte

Dak

Carport

Grond

de werking van

Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. Dit komt doordat zonnepanelen lichtdeeltjes uit zonnestraling kunnen absorberen. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, naar het Engelse “Photo Voltaic”. Het zijn namelijk de foto-voltaïsche cellen in het paneel, die de zonne-energie opvangen. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel, hierdoor ontstaat elektrische spanning en uiteindelijk energie. De zonne-energie die op deze manier wordt opgevangen is een vorm van duurzame of “groene” energie. 

De stroom die zonnecellen opwekken is ‘gelijkstroom’. Voordat je deze stroom kan gebruiken moet dit eerst omgezet worden naar ‘wisselstroom’. Dat is de taak van de omvormer. Vanaf de zonnepanelen loopt er een kabel naar de omvormer en vanaf de omvormer loopt er een kabel naar de meterkast. Deze verbindingen zorgen ervoor dat he zonnepanelen-systeem compleet is en aangesloten is op de stroomvoorziening. De opgewekte stroom wordt vervolgens aan het elektriciteitsnet geleverd, opgeslagen of direct gebruikt. 

maatwerk

Goed advies voor een hoog rendement

Omdat het een lange termijn investering betreft waarbij je graag het beste rendement wilt, zul je je goed moeten laten adviseren.

Het gaat daarbij niet alleen over de kwaliteit en het rendement van de zonnepanelen die je op het oog hebt, maar ook om de situatie van je woning, zoals de aard en oriëntatie van je daken. Samen met de hellingshoek van de panelen, is de oriëntatie van groot belang voor het te behalen rendement.

ETT kan je adviseren in de meest optimale plek en beste materialen voor je zonnepaneel-installatie. 

Twee soorten panelen

PVT panelen

Een PVT-paneel wekt elektriciteit en warmte op. Het woord PVT-paneel bestaat uit twee onderdelen: het PV-deel (zonne-energie) en het Thermische (warmte) deel.

Het PV-deel bestaat uit zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Het thermische deel haalt warmte uit het paneel en de buitenlucht en zet dit om naar warmte om uw woning en het tapwater (kraan- en douchewater) mee te verwarmen. Hierdoor zijn PVT-panelen zwaarder dan traditionele zonnepanelen.  

PVT-panelen wekken overdag elektriciteit op, net als gewone zonnepanelen. Ook als het bewolkt is. De opgewekte elektriciteit gebruikt u in huis. Warmte wordt overdag én ‘s nachts opgewekt. Het PVT-paneel kan warmte uit de buitenlucht halen bij -7°C of hoger.

Overdag is het makkelijker om warmte uit de buitenlucht te halen omdat de temperatuur hoger is. Zeker als de zon op het paneel staat. De opgewekte warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van uw woning. Of voor het maken van warm water (om te douchen bijvoorbeeld). 

Er zijn twee soorten PVT-panelen, de standaard PVT-panelen en de PVT-collectoren.  

soorten

Standaard PVT-panelen

De standaard PVT-panelen zijn sterk in elektriciteit opwekken. Een PVT-paneel bestaat uit een PV-paneel (zonnepaneel). Achter deze plaat lopen buizen waar koudemiddel doorheen stroomt. Een koudemiddel is een vloeistof die warmte van de ene plek naar de andere plek brengt. Bijvoorbeeld van de buitenlucht naar de cv-ketel. Deze buizen met koudemiddel nemen de warmte op uit de omgeving.

Daarnaast warmt het zonnepaneel op onder invloed van zon- en daglicht. Deze warmte wordt ook opgevangen door de buizen met koudemiddel. Door het opvangen van de warmte koelt het zonnepaneel af. Hierdoor wekt een PVT-paneel meer elektriciteit op dan een standaard zonnepaneel.  

soorten

PVT-collectoren

De minder voorkomende PVT-collectoren zijn goed in warmte opwekken. Een PVT-collector is een PVT-paneel in een soort kast met een glazen plaat er bovenop. Hierdoor wordt de temperatuur in de kast verhoogd. De hogere temperatuur zorgt voor een hogere opbrengst in warmte. Maar de hogere temperatuur zorgt ook voor een lagere opbrengst in elektriciteit. Dit komt doordat het zonnepaneel minder goed kan afkoelen. 

Een PVT-paneel is hiermee een moderne oplossing die elektriciteit en warmte opwekt. ETT kan u adviseren over de beste mogelijkheden voor u van een PVT-paneel. 

Contact